søndag 11. desember 2011

Oppgave 2 - Hinduismen og Buddhismen - Ulikher og Likheter

Her skal jeg sammenligne Hinduismen og Buddhismen ved å vise noen ulikheter og likheter ved de to religionene.

Hvor i verden finner vi disse religionene?

Buddhismen og Hinduismen er to store religioner og vi finner hinduer og buddhister flere steder i verden.

Buddhismen:
Vi finner buddhister i:
-India
-Sør-Asia
-Midt-Østen
-Sentral-Asia
-Sørøst-Asia
-Tibet
-Mongolia
-Kina
-Korea
-Japan
-og Taiwan.

Hinduismen:
De fleste hinduister bor  i India, men mange bor også Sør-Asia. 

Likheter: Vi finner som regel hinduer i India og Sør-Asia. Disse to stedene er også to av de mange stedene vi finner buddhister. Detter er en likhet de to religionene har.

Hvordan startet religionene?
Religionene startet jo på en eller annen måte, hvordan?

Buddhismen:
Buddhismen oppsto i Nord-India for nesten 2500 år siden. På den tiden var mange opptatt av de store spørsmålene i livet. Noen valgte å leve som asketer. De ville bruke livet på å finne svar på de religiøse spørsmålene, og noen av tankene deres fikk stor betydning over hele Østen. En av disse asketene var Siddharta Gautama. Han ble født i Nord-india i 448 fvt (før vår tidsregning), og regnes som buddhismens grunnlegger. Han kalles ofte bare Buddha. Dette navnet fikk han etter at han forsto sannheten om verden og det å være menneske.

Hindusimen:
Hinduismen har sine røtter i India og er en av de eldste religionene vi har kunnskap om. Hinduene selv, kaller religionen sin Sanatan Dharma, som betyr ”den evige verdensorden”, og India er hinduenes hellige by. Begrepet hindu kommer fra et gammelt ord om elva Indus, og i dag betyr det en som tilhører Hinduismen  Nærmere en milliard mennesker er hinduer, og over 99 % av dem bor i India. Rundt 80 % av Indias befolkning regner seg som hinduer. Fordi Hinduismen har forandret seg opp igjennom tidene, er det ikke helt enkelt å si hvor gammel denne religionen er. Men vi vet at noen av de hellige skriftene er mer enn 3000 år gamle. De fleste religioner har et konkret utganspunkt eller en grunnlegger, men hinduismen har ingen slik grunnlegger. Vi kan heller si at det har vært mange begynnelser, omtrent som når mange små elver har rent sammen i en stor elv. Det er også en vanlig oppfatning i hinduismen at alle religioner egentlig handler om det samme, og at de fører til det samme målet. Derfor har hinduer stor sett et vennlig forhold til andre religioner.

Finnes det noen likheter?

-Begge religionene har tilhørighet til India.
-Etter hva som blir sagt, startet religionene på nesten samme tid.

Religionenes gudesyn

Buddhismen:
Buddhismen er en religion som tror på guden Buddha. Buddha brukes som navn på Buddhismens grunnlegger. Men Buddha-tittelen kan også brukes om andre som har fått denne innsikten, og derfor finnes det mange buddhaer i Buddhismen. Buddhismen er dermed en ikke-monoteistisk religion.

Hinduismen:
Hinduer tror på guder som f.eks Shiva og Vishnu. Det vil se at de tror på flere guder og hinduismen er dermed en ikke-monoteistisk religion den heller. Dette er en likhet ved de to religionene Buddhismen og Hinduismen.


Buddhismen:
I buddhismen kalles menneskets frigjøring nirvana. Nirvana oversettes med ”utslokning”, og Buddha forklarte dert som når en ild blåses ut. Mennesker kan oppnå dette når grådighet, hat og uvitenhet er slokket i ens eget sinn. En som har oppnådd nirvana her i livet, kan etter sin død velge å bryte ut av samsara og aldri mer bli gjenfødt. Det kalles å gå inn i parinirvana. Menneskene kan ikke oppleve fred i sinnet før de slutter å klamre seg til alle de tingene de eier, slutter å hate andre mennesker, og dessuten overvinne vrangforestillingene om seg selv. Først når menneskene er blitt frie fra alt dette, vil de la være å tenke på seg selv hele tiden, og i stedet være kjærlige, oppmerksomme og vennlige mot andre. Buddha la stor vekt på medfølelse. Han sa den som har generøs medfølelse med alt som lever, er en Buddha.

Hinduismen:
For de fleste hinduer er målet å unngå å bli født på nytt.
I hinduismen betyr derfor frelse egentlig det samme som å bryte ut av rekken av gjenfødelser. Det kalles moksha. Hinduer kan ha litt forskjellige oppfatninger av hva frelser egentlig er, og snakker heller om hva den ikke er. En utbredt forestilling er at den personlige sjelen (atman) blir ett med  verdenssjelen Brahman. Det kan sammenliknes med at en regndråpe faller i sjøen og blir ett med verdenshavet. Det finnes flere måter å nå moksha på, men den vanligste er å tilbe en gud eller gudinne. Hinduer kan også bryte ut ved å dø i den hellige byen Varanasi. Blant lærde hinduer er det en utbredt oppfatning at andre religioner også kan gi menneskene frelse. Vi kan oppsummere det slik: hinduer tror at sjelen fødes på nytt i en uendelig rekke av gjenfødelser. På grunn av karmaloven vil alt man gjør, påvirke både dette livet og nye gjenfødelser. Målet for de fleste hinduer er å bryte ut av alle gjenfødelsene, og kalles moksha. Slik kan sjelen deres bli ett med verdenssjelen.

Likheter/Ulikheter:
- I dette tilfellet er det en sterk ulikhet. I Buddhismen har de som mål å oppnå gjenfødelse, men i Hinduismen har de som mål å unngå gjenfødelse.

Arkitektur/kunst og musikk i Buddhismen og Hinduismen.

Hinduismen:
Hindutempelet: 
det finnes ingen oversikt over alle templene i verden, men de overgår alle andre religioner både i antall og størrelse, fordi vann er et grunnleggende symbol for liv i hinduismen, er templene plassert i nærheten av vann. Tempelet er også et symbol i seg selv. Det står for hele universet, og det er et møtested mellom det guddommelige og det menneskelige.

Gudebilder og gudestatuer i hinduismen
Store deler av den hinduistiske kunsten er knyttet til de ulike gudene, og ofte forteller bildene mye om den guden eller gudinnen som er avbildet. Gudene framstilles ofte i menneskeliknende form, men har som regel noen trekk som viser at de ikke er vanlige mennesker.
dette "mennesket" har for eksempel fire armer.

Musikk og hellig lyd
I hinduismen blir det brukt mye sang og musikk. Hinduene synger religiøse sanger, både ved sermonier i templet, under festivaler og i hjemmet. Gamle vediske tekster blir sunget med bruk av tre toner, og hinduene pleier å synge utdrag fra det store heltediktet Ramayana.

Buddhismen:

Templer:
I tempelet kommer buddhister for å ære Buddha, de mediterer og lytter til Buddhas lære.
 
Symboler i buddhistisk kunst.
Den tidligste buddhistiske kunsten brukte symboler for å fortelle om buddhas liv og lære. 
 Lotusblomsten er mye brukt i buddhismen. den kan stå for sinnets renhet,     oppvåkningen og nirvana.
Dharmahjulet eller lærens hjul, som Dharma satte i bevegelse.

Musikk- hellig lyd
i tradisjonell buddhisme brukes musikk mest som hellig lyd. Gjennom lyd og lesing av hellige tekster er målet å komme nærmere nirvana.

Likheter:
- begge religionene har tempel som sitt hellige sted å be.
- de leser begge fra hellige skrifter når de ber. og hellige skrifter er også knyttet til musikken dems.


41 kommentarer:

  1. Dette var veldig bra :) Hjalp meg, tusen takk! :)

    SvarSlett
  2. SYNES ATT DENN SIDE HÆR VAR VELDI BRA

    SvarSlett
  3. Målet i buddhismen er å oppnå nirvana, - bryte med alle gjenfødsler. Livet som samsara (gjenfødelsene) er ikke perfekt, fordi det er midlertidig, mens når man oppnår nirvana er livet ikke midlertidig lenger. Derfor er målet å oppnå nirvana. Og derfor er det heller en likhet, da målet i begge religionene er å unngå gjenfødlser.

    SvarSlett
  4. Er denne delen rett?

    Likheter/Ulikheter:
    - I dette tilfellet er det en sterk ulikhet. I Buddhismen har de som mål å oppnå gjenfødelse, men i Hinduismen har de som mål å unngå gjenfødelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. det er ikke sant DU JUGER !!!

      Slett
    2. Jeg tenkte det samme. Men jeg tror at de fleste buddhister og hinduer vil unngå å bli gjenfødt. Dermed ikke alle :) Ser denne kommentaren er veldig gammel, men jeg hadde bare lyst å si min mening. Takk xdd

      Slett
    3. Hvis man tar begrepet "Bodhisattva" med i regningen, så trenger ikke dette å være helt feil.

      I den østlige buddhismen - Mahayana (ord.betyd: frelse for mange) når bodhisattvaen nirvana, men velger å gjenfødes for å dele sin innsikt med andre. Dermed ofrer bothisattvaen sin umiddelbare frelse til fordel for andres frelse.

      Slett
    4. wow. Jeg skriver dette i 2019. Så ikke at dette var så gammelt... hei

      Slett
  5. Dere er heldige som tror på gud:)

    SvarSlett
  6. jeg har spist sjokolade å det er helt jævlig godt fuck yeah jeg er kristen

    SvarSlett
    Svar
    1. man er ikke kristen når man svarer som en drittunge!

      Slett
  7. I like us better when we`re wasted!

    SvarSlett
  8. når du skal hjem i morra kommer du til å ligge i senga og Wanke så jævlig!

    SvarSlett
    Svar
    1. ja jeg er opptatt i dag men i morra når jeg har morrabrø så skal bestemorra mi være med er det noen flere som har lyst til å bli med addresen er horestreet 34 rett ved siden av strippeklubben for homoer og morra deres

      Slett
    2. Veldig viktig å få med dette i en sammenheng som dette eller?? Tenk med det lille du har!!

      Slett
  9. Å dere er fortsatt heldige som tror på gud! jeg slutta med det igår. nå er jeg medlem av Holmestrand Internasjonale Illuminati gruppe.

    SvarSlett
  10. oiii, sorry jeg skrev feil! jeg er jo medlem av Holmestrand internasjonale
    Nazi gruppe:)

    SvarSlett
  11. Oi, jeg skrev feil igjen! Mamma er Nazi pappa er Nazi og fuck yeah, jeg er
    Illuminati:)

    SvarSlett
  12. er det noen andre som er homoe her husk addresen mi n _,=

    SvarSlett
  13. forresten jeg liker baller ja det ekle

    SvarSlett
  14. Jepp, du er ikke den eneste her i verden lille gutten min. Jeg er en gammel dame på 65 år og er jo egentlig lesbisk da:) men gjør et unntak for deg:)

    SvarSlett
  15. I dag har jeg endelig blitt buddhist! nå spiser jeg med siddharta gautama, og det virker som om han liker meg jævlig godt!:) jeg er illuminati også da:)

    SvarSlett
  16. djg.r.l. g.r.l er egenklig nikolai og jeg husker ikke etternavnet hans han går på gjøklep ungdomskole

    SvarSlett
  17. sjake og maga er egentlig mathias, og han juger hele tiden. jeg er jo ikke en gutt, og jeg heter iallefall ikke Nikolai! det er et jævlig stygt navn!:)

    SvarSlett
  18. Mathias bor i Horestreet 3 og er en Mannehore! :):):):):):):)

    SvarSlett
  19. heisann, jeg er ikke her for å klage, men budda er ikke en gud, Alle som oppnår tilstanden av nirvana blir buddhaer ikke guder :) jeg kan mye om dette og reagerte når jeg så dette, det er en ganske stor feil. Men det er fint at du lager innlegg for folk som ikke vet så mye om disse religionene

    SvarSlett
  20. i tillegg skrev du dette: "Dharmahjulet eller lærens hjul, som Dharma satte i bevegelse." Dharma er ikke en person eller skikkelse. Dharma = siddharta gautamas's lære, tror du har lest for fort over artikler om buddhismen :P

    SvarSlett
  21. i tillegg skrev du dette: "Dharmahjulet eller lærens hjul, som Dharma satte i bevegelse." Dharma er ikke en person eller skikkelse. Dharma = siddharta gautamas's lære, tror du har lest for fort over artikler om buddhismen :P

    SvarSlett
  22. heisann, jeg er ikke her for å klage, men budda er ikke en gud, Alle som oppnår tilstanden av nirvana blir buddhaer ikke guder :) jeg kan mye om dette og reagerte når jeg så dette, det er en ganske stor feil. Men det er fint at du lager innlegg for folk som ikke vet så mye om disse religionene

    SvarSlett